Er lijkt licht aan het einde van de corona-tunnel te komen. Her en der wordt er weer wat getest, soms achter gesloten deuren geracet en voorzichtig toekomstplannen gemaakt. Persoonlijk heb ik wel even een paar lastige weken gehad, met name in de week waarin normaal de 24h Le Mans gereden zou worden. Ik ben al 12 jaar lang in die ene week niet meer in Nederland geweest en de biologische Le Mans klok deed zijn werk. De hele week heb ik het gevoel gehad van: “op dit moment zou ik nu dit en dat doen”.


Maar zoals gezegd is er licht aan het eind van de tunnel. Voor veel raceseries zijn er inmiddels nieuwe kalenders opgesteld, soms met bizarre veranderingen. Bijvoorbeeld paar races per week, op nieuwe circuits omdat die toevallig in “veilig gebied” liggen of hetzelfde circuit een aantal keer achter elkaar. Maar voorlopig allemaal nog wel zonder publiek. Gelukkig kwam er deze week redelijk goed nieuws uit Nederland en België. Er mag weer in competitieverband gesport (en dus geracet worden) en er mag binnenkort weer publiek aanwezig zijn, weliswaar met in achtname van de ter plekke geldende sociale afstand. Voor nieuws uit Frankrijk moeten we tot 30 juni wachten, dan zou de ACO bekend moeten maken of en zo ja in welke vorm er publiek bij de 24h Le Mans aanwezig mag zijn.
Persoonlijk heb ik er wel een goed gevoel over. 3 weken voor Le Mans gaat de Tour de France van start, een rijdende promotiespot voor Frankrijk die het hele land doortrekt. Bijzonder belangrijk voor Frankrijk en onmogelijk om dat zonder publiek te houden. Als dat door kan gaan, dan kan Le Mans niet achter blijven. Bovendien verwacht ik in Le Mans niet de gebruikelijke 250.000 toeschouwers. Sommige landen hebben in juni al zomervakantie maar zijn in September gewoon weer naar school en aan het werk, het klimaat in september is wellicht iets minder aantrekkelijk dan in juni en ik verwacht toch ook wel dat er nog een hoop mensen zijn die het gewoon nog niet aandurven om te reizen of met zoveel mensen bij elkaar te zijn.


Voor Le Mans is het dus al bekend dat we 30 juni meer info krijgen, Paul Ricard heeft vandaag aangekondigd dat er publiek welkom is bij de ELMS en Dix Mille Tour en andere raceseries gaan aan de hand van de versoepelde maatregelen ook plannen maken die ze binnen 2 weken hopen te presenteren. Nog even wachten dus, maar zodra er meer bekend is kan ik ook mijn plannen voor de rest van het jaar maken. Het kriebelt in ieder geval wel weer heel erg om snelle auto’s en motorfietsen op de foto te zetten. Het is al bijna een jaar geleden voor mij! Ik ben druk bezig om voordat het raceseizoen eindelijk gaat beginnen, nog ergens een test of trainingsdag te bezoeken. Als dat gelukt is zie je de foto’s hier zeker terug.

Hopelijk tot snel ergens langs het circuit of de rallypaden.