Vandaag heeft de FIA en de ACO de vernieuwde kalenders voor het FIA WEC en European Le Mans series bekend gemaakt. Vanwege het coronavirus zijn er al diverse races afgelast en daar zijn nu dus nieuwe plannen voor gemaakt. Tevens zijn de plannen voor 2021 bekend gemaakt en nog wat andere kleine nieuwtjes.

Vanwege het coronavirus en de geannuleerde races heeft de FIA een nieuwe kalender samengesteld om het lopende FIA WEC 19/20 seizoen af te ronden. Alles blijft natuurlijk wel afhankelijk van het verloop van het coronavirus.

Het seizoen gaat nog altijd zoals gepland verder op Spa, alleen is de datum van 25 april verschoven naar 15 Augustus. wat dus betekent dat we nog bijna 4 maanden moeten wachten tot de volgende race. Na Spa trekken we naar Le Mans voor de 24 uurs race die op 19/20 September verreden wordt, dit jaar zonder de voorbereidende testdag. De starttijd van de 24h zou dit jaar om 16:00 zijn, maar op deze nieuwe datum zal de start om 14:30 zijn. Vermoedelijk om klaar te zijn met de race voor op zondagmiddag de Formule 1 Grand Prix van Singapore begint.

Het oorspronkelijke idee achter de WEC winterseizoenen was dat Le Mans de finale van het seizoen zou zijn. Maar omdat er dit seizoen al meerdere races geannuleerd zijn, is er besloten om in november toch nog een race aan het kampioenschap toe te voegen: een race in Bahrain. Het 2019/2020 seizoen zal er uiteindelijk dus zo uit zien:

2019 – 2020 FIA WEC Updated Provisional Calendar* 

• 01 September 2019 4 Hours of Silverstone (GBR) 

• 06 October 2019 6 Hours of Fuji (JPN) 

• 10 November 2019 4 Hours of Shanghai (CHN) 

• 14 December 2019 8 Hours of Bahrain (BAH) 

• 23 February 2020 Lone Star Le Mans (USA) 

• 15 August 2020 TOTAL 6 Hours of Spa-Francorchamps (BEL) 

• 19 & 20 September 2020 24 Hours of Le Mans (FRA) 

• 21 November 2020 8 Hours of Bahrain (BAH) 

2020 European Le Mans Series Calendar

OFFICIAL TESTS 13-14 JULY 2020

4 HOURS OF LE CASTELLET 19 JULY 2020

4 HOURS OF SPA-FRANCORCHAMPS 9 AUGUST 2020

4 HOURS OF BARCELONA 29 AUGUST 2020

4 HOURS OF MONZA 11 OCTOBER 2020

4 HOURS OF PORTIMAO 1ST NOVEMBER 2020

Zoals het er nu voor staat zal ik aanwezig zijn bij de ELMS race op Paul Ricard en Spa en de WEC races op Spa en Le Mans.

Deze hele situatie heeft er ook mede voor gezorgd dat de toekomstplannen er anders uit gaan zien. We gaan vanaf 2021 terug naar een normaal seizoen van maart-november, vermoedelijk met een start in Sebring. De exacte indeling van de kalender volgt binnenkort. Ook betekent dit dat het debuut van de Hypercars naar 2021 verschoven is.

Gérard Neveu, CEO of the WEC: “The evolution of this global health crisis has left us with little choice. It is today impossible to consider organising an international motorsport event before the summer, so we have rearranged the calendar accordingly while keeping the same number of events on the schedule. 

“However, we must be prepared for some big changes for next season because we will have to incorporate many parameters, starting with the inevitable economic difficulties that are to come. 

“For the time being our overriding concern is for everyone’s good health, and we hope that everyone will take good care of themselves and their loved ones in the weeks to come.”

Pierre Fillon, President of the ACO: “An exceptional decision for an exceptional situation. In the context of what we are all going through now, the reprogramming of the WEC’s Season 8 calendar required certain adjustments in concert with our different partners, competitors and host circuits. However, to ensure the quality and fairness of this championship, this year it is necessary to depart from the 24 Hours of Le Mans, scheduled for 19/20th September, being the Super Finale of the 2019-2020 FIA World Endurance Championship. This modification to the current FIA WEC has been established with full transparency and with the understanding of all concerned. Once again, the priority is to ensure the good performance of our championships by limiting as far as possible the effects of this crisis. 

“Furthermore, the start of the 2020 24 Hours of Le Mans will be at 14h30 (local time) on 19th September. This time has been decided upon with our partners, notably TV, and with our competitors.”

Richard Mille, President of the FIA Endurance Commission: “Despite the extreme circumstances, it is our priority to protect the FIA World Endurance Championship season and all parties involved, including teams, drivers, partners, suppliers and fans. We did our utmost to guarantee that the current campaign will be comprised of eight rounds, ensuring equal terms for all competitors. Bearing in mind the economic implications of the crisis and their impact on the industry, delaying the start of the next season until 2021 is the right thing to do, giving competitors enough time to regroup ahead of the following campaign.”