Op 16 maart schreef ik al een artikel over het coronavirus en de gevolgen voor de autosportkalender en mijn persoonlijke planning voor 2020. Op dat moment was er al veel verschoven en was er bekend dat er op 15 april een beslissing over de 24h van Le Mans genomen zou worden.

Maar zo lang heeft de ACO niet eens gewacht. Nog geen 2 dagen later, op 18 maart, plofte er een persbericht op de digitale deurmat. Le Mans 2020 zal, na 1923/1956/1968/1986 voor de 5e keer in de geschiedenis niet in juni gereden worden. De race is verplaatst naar het weekend van 19/20 September.

De exacte indeling van de week moet nog bekend gemaakt worden, maar duidelijk is wel al dat er dit jaar geen testdag plaats zal vinden. Heel bijzonder is dat niet, want de testdag is pas iets van de laatste jaren.

Oorspronkelijk was dit het weekend waarin de ELMS op Spa zou rijden. Door de verschuiving van Le Mans, maar ook vele andere races, zullen veel kalenders opnieuw ingedeeld moeten worden. Dit heeft dan ook tot gevolg dat er oa voor de ELMS en de laatste reguliere WEC race van het seizoen op Spa een nieuwe datum gevonden moet worden. Streven is nog altijd om van Le Mans de finale van het WEC seizoen te maken. Dit heeft dus niet alleen gevolgen voor het huidige WEC seizoen, maar ook voor het nieuwe 20/21 seizoen en de komst van de Hypercars. Dat seizoen zou namelijk in Augustus al op Silverstone beginnen.

De komende weken zal er dus meer duidelijk worden over de plannen voor de rest van 2020 en ook 2021. Mijn plan is in ieder geval duidelijk, ook in September ben ik gewoon aanwezig in Le Mans.

Pierre Fillon en Gerard Neveu, President van de ACO en CEO van het FIA WEC en ELMS, hadden hier het volgende over te zeggen.

Pierre Fillon, President of the ACO“Postponing the 24 Hours of Le Mans 2020, originally scheduled for 13/14th June, is the appropriate solution in face of the exceptional health circumstances that we are all going through today. It goes without saying that we will make every effort to ensure the safety and quality of our events. 

“First of all, I want to ask everyone to take no risk for themselves, their families and others. Today it is a question of stopping the spread of this virus. I would also like to spare warm thoughts for all the medical personnel working to protect our health. 

“We are more than ever working as one team together with our competitors, partners, fans, media, medical services, organisation teams and marshals.”

Gérard Neveu, CEO of FIA WEC and ELMS“It is the right decision to delay in light of the current situation. We are now working on revising our WEC, ELMS, Michelin Le Mans Cup and Ligier European Series calendars for the remainder of this season, and for the WEC’s Season 9 which was due to start in September 2020. We will come back to you in the coming days with more news for both the FIA World Endurance Championship and the European Le Mans Series.”