Op zaterdag 26 februari 2022 stond de eerste rally voor het Belgisch Rally Kampioenschap 2022 op de agenda. De Rally van Haspengouw rond Sint-Truiden. Volgaspics was er bij

Youtube staat vol met filmpjes van gillende Porsche 911’s in rally trim in Belgische rally’s. Het stond dan ook op de bucketlist om een Belgische rally te bezoeken en zo’n Porsche live in actie te zien.

Toen onlangs bekend gemaakt werd dat Jos Verstappen in de Rally van Haspengouw zijn rallydebuut zou maken, was het vrij snel duidelijk: daar moest ik bij zijn.

En zo vertrok ik richting Sint-Truiden, het was een koude nacht met vorst geweest. Hier en daar wat ijsvorming op de weg, een keiharde berm en mist. Wat jammer was voor de actie shots die ik op mijn 1e locatie in gedachten had. Men was in deze eerste proef nog wat voorzichtig en bleef uit de buurt van de berm. Niet het gedrift, geglij en rondvliegende modder wat ik op deze plek verwacht had.

Daarna door naar de volgende proef, waar ik tussen de fruitbomen een mooie plek na een haakse bocht vond. Het zonnetje was inmiddels door gekomen zodat het een heerlijke winterdag werd. Helaas door wat incidenten werd de proef tijdelijk stil gelegd waardoor ik niet elke doorkomst heb gezien omdat ik door moest naar de volgende proef

Mijn laatste plekje van de dag was een hairpin op een kasseistrook. Uit eerdere jaren had ik al gezien dat het hier spekglad kan zijn. Dat bleek wel te kloppen want ook in het droge was het hier glibberen en glijden.

De Porsches waar ik mede voor kwam, lagen er al vrij snel uit. Van de 3 heeft er maar 1 de finish gehaald. Beter ging het met Jos Verstappen, die is de rally op een 8e plaats overall gefinisht. Hij reed nette tijden met als beste proef een 3e plaats. Toen het aan het einde van de dag donker begon te worden speelde zijn beperkte rally ervaring op en verloor hij tijd. Verder reed hij erg netjes, misschien nog iets te veel nette circuitlijnen in plaats van het betere rally gooi en smijtwerk.

Dit eerste bezoek aan een Belgische rally smaakt zeker naar meer. Wat de volgende wordt? Vorige week is er bekend gemaakt dat de Rally van Ieper in Augustus aan de WRC kalender is toegevoegd. En laat een WRC rally nou ook nog op mijn bucketlist staan. Grote kans dus dat ik deze zomer terugkeer naar Belgiƫ voor een rally

IMG_7499

Image 1 of 89