Het is weer januari, het begin van een nieuw jaar. Voor mij een mooie aanleiding om even terug te kijken op 2018 en vooruit te kijken naar 2019. Er valt namelijk genoeg te vertellen.

Eerst eens even terug naar 2018. In 2018 heb ik in het voorjaar een aantal rally’s bezocht, eindelijk weer eens de Blancpain GT Series op Zolder gezien, de ADAC GT Masters op Zandvoort en natuurlijk de jaarlijkse tradities FIA WEC op Spa, 24h Le Mans en Historic Grand Prix Zandvoort.

2 Lamborghini’s komen de pitlane in tijdens de Blancpain GT op Zolder

Helaas ging tijdens de 24h van Le Mans mijn camera kapot en deze was ook niet meer te repareren. Gelukkig kon ik tijdelijk een camera lenen voor de rest van de Le Mans week, ADAC GT Masters en Historic Grand Prix. Zodat ik ook hier gewoon foto’s kon blijven maken.

McLaren F1 GTR demo bij de Historic Grand Prix Zandvoort

Zoals iemand ooit zei, heeft ieder nadeel zijn voordeel. In dit geval was het een mooie gelegenheid om mijn materiaal te upgraden. Dus er kwam een Canon EOS 80D om mijn kapotte EOS 700D te vervangen. Ondanks dat het een bijzonder prettige en handige lens is, viel mijn Tamron 18-200mm lens niet meer binnen de kwaliteitsnorm die ik inmiddels gewend ben. Deze lens heeft daarom plaats gemaakt voor een Canon 18-135mm lens. Iets minder zoombereik, dus zal ik vaker van lens moeten wisselen. Maar de kwaliteit is wel duidelijk beter. Binnenkort zal ik een artikel wijden aan mijn camera en bijbehorende materialen.

De laatste gemaakte foto met de Canon EOS 700D

In 2018 bleek ook dat ik een update gemist heb, waardoor deze site plotseling compleet verdwenen was. Snel heb ik weer het één en ander aan de praat weten te krijgen, maar er is veel verloren gegaan. Gelukkig geen foto’s, maar wel de bijbehorende teksten die ik geschreven heb. De foto’s op deze site staan op Flickr opgeslagen en worden door middel van een fotogallery hier op de site getoond. Helaas gaat er bij Flickr van alles veranderen, waardoor ik een groot deel van de foto’s daar weg moet gaan halen. Dit heeft tot gevolg dat ik de foto’s op een andere manier met jullie moet gaan delen. Daar ben ik momenteel druk mee bezig en kom ik later in dit stuk nog op terug.

De Skoda Fabia R5 van Kobus tijdens de ELE Rally

2018 was ook het jaar waarin ik voor het eerst wat geld heb gekregen voor mijn foto’s, maar ook het jaar waarin ik er achter ben gekomen dat mijn foto’s steeds vaker ongevraagd en zonder toestemming gebruikt worden. Op zich natuurlijk een enorme eer, maar niet de juiste manier. Wat dat betreft komt de eerder genoemde verandering met betrekking tot de Flickr gallery op het juiste moment. Zo kan ik meteen werken aan oplossingen voor dit probleem. Als het goed is, kan er straks na de update alleen nog maar naar de foto’s gekeken worden. Opslaan en “stelen” is dan niet meer mogelijk. Mogelijk komt er een webshop waarin foto’s digitaal te koop zijn. Op dit moment ligt daar niet de prioriteit, dus daar kan ik nog weinig over zeggen.

Wel ben ik eind 2018 een andere webshop begonnen. Bij www.werkaandemuur.nl ben ik mijn eigen winkeltje begonnen. Hier is het mogelijk om mijn beste foto’s afgedrukt aan te schaffen. Het gaat hierbij om afdrukken om aan de muur te hangen, dus denk dan aan ingelijst, op canvas of zelfs als muurbehang. Ik ben mijn beste foto’s aan het uitzoeken en mijn winkeltje hiermee aan het vullen. Mocht je interesse hebben in een afgedrukte foto die er in de webshop niet tussen staat, neem dan contact met mij op. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

Start van de ADAC GT Masters

Het programma voor 2019 is nog even een vraagteken. Eigenlijk staat in juni eigenlijk alleen zoals gebruikelijk de 24h Le Mans vast. Er vinden in het voorjaar wel een hoop mooie evenementen plaats waar ik normaal gesproken naar toe zou gaan. Maar in april wordt ik voor de 3e keer vader. Mijn hulp is thuis in die tijd dus hard nodig en het valt daarom nog niet te zeggen waar ik allemaal naar toe kan. Uiteraard probeer ik overal zo veel mogelijk bij te zijn, maar dat weet ik echt op het laatste moment pas. Het voordeel hiervan is wel dat er dit jaar geen zomervakantie in zit en ik dus van plan ben om voor het eerst naar de 24h Spa te gaan

Evenementen in 2019 waar ik interesse in heb, maar waarvan het zoals gezegd niet zeker is dat ik ook overal bij kan zijn.

 • 23 Februari 2019 – Circuit Short Rally – Zandvoort
 • 16 Maart 2019 – Zuiderzeerally – Emmeloord
 • 13 April 2019 – Visual Art Rally – Barneveld
 • 4 Mei 2019 – FIA WEC – Spa Francorchamps
 • 25 Mei 2019 – ELE Rally – Veldhoven
 • 30 Mei 2019 – Dutch Masters of Motorcross – Rhenen
 • 8-15 Juni 2019 – 24h Le Mans – Le Mans
 • 14 Juli 2019 – Blancpain GT – Zandvoort
 • 27-28 Juli 2019 – 24h Spa – Spa Francorchamps
 • 11 Augustus 2019 – ADAC GT Masters – Zandvoort
 • 8 September 2019 – Historic Grand Prix – Zandvoort
 • 22 September 2019 – ELMS – Spa Francorchamps

Als afsluiter; Net zoals in 2016 en 2017 heb ik ook van 2018 weer een WEC/Le Mans fotoboek gemaakt. De bedoeling is dat er eind 2019 ook eentje van het jaar 2019 verschijnt.